palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Az év második hónapjában eddig a sokévi átlagos csapadékmennyiség több mint a duplája hullott le a Tisza vízgyűjtőin. A februárból eltelt 3 hét alatt a Tisza, a Sajó-Hernád és a Zagyva-Tarna vízrendszerében 3 árhullám vonult le. A Tisza jelenlegi árhullámára hatással van a Bodrog folyó folyamatos áradása, amely miatt a tokaji torkolat alatti szakaszon jelentősen lelassul az apadás üteme. A Tisza február 20-án késő este tetőzött Tokajnál, a számítások szerint a folyó mostani árhulláma várhatóan február 27-én éri el a legmagasabb szintet Szolnoknál, 670+-15 centiméteres vízállással.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összességében 249 kilométer hosszan tart fenn árvízvédelmi készültséget, ebből 197 kilométeren I. fokút, 52 kilométeren pedig II. fokút.
A Zagyva vízszintje folyamatosan apad, ma reggel már csak 423 cm-t mutatott a vízmérce Jászteleknél. Változatlanul I. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó mentén Jászberény és Szászberek között. A Hortobágy-Berettyón 34 órája stagnál a vízszint, ma reggel 7 órakor továbbra is 310 cm-t mutatott a vízmérce Borznál, ez indokolja a II. fokú készültség fenntartását Túrkeve és Berekfürdő között. A Hármas-Körös vízállása Szarvasnál 531 cm-en stagnál, alatta lassan árad, Kunszentmártonnál reggelre 563 centiméteres szintet ért el. A Tisza ugyancsak árad, múlt hét csütörtök óta I. fokú a készültség a bal parton Kiskörétől Fegyvernekig, a jobb parton pedig Kiskörétől Dobáig. A folyó vízállása ma reggel 7 órakor Kisköre- alsónál 653 centiméter (I. fok 600 cm), Szolnoknál pedig 634 centiméter (I. fok 650 cm) volt. Az előrejelzések szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőin a következő napokban további csapadék valószínű, amely újabb jelentős vízszintemelkedést nem okoz a folyókon, ugyanakkor a jelenlegi vízállásokat hosszabb ideig fenntartja. A Tisza jelenlegi árhulláma a tokaji tetőzés alapján készített számítások a Közép-Tisza térségében a hét végén (február 26-28. között) éri el a maximális vízállást.

Várható tetőző vízállások mértéke és időpontja a Közép-Tiszán:
Tiszafüred 630+-10 cm (febr. 24-25.)
Kisköre –alsó 680+-15 cm (febr. 25-26.)
Tiszaroff 705+-15 cm (febr. 27.)
Szolnok 670+-15 cm (febr. 27.)
Tiszaug  530+-15 cm (febr. 28.)

A ma reggeli összesítés szerint a napos, szeles időjárásnak és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a belvízfoltok együttes területe 950 hektárral csökkent, 22 850 hektárt tett ki a Közép-Tisza vidékén, amiből 8 350 hektár vetés, 5 100 hektár szántó. A teljes vízborításból 15 600 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok (a szomszédos VIZIG-ek JNSZ megyét érintő adataival együtt a megyében 17 940 hektáron áll belvíz), 5 350 ezer hektárt Heves, 1 200 hektárt Pest, 450 hektárt Bács-Kiskun, 250 hektárt pedig Csongrád megyében regisztráltuk. Továbbra is I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 60 stabil szivattyútelep és 19 mobil szivattyúállás együttesen megközelítően 3,7 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé.  A belvízi védekezésben tegnap 165 fő vett részt, köztük 96 gépész.
Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve és Tiszafüred, míg II. fokban védekezik Sarud, Jásztelek, Cegléd, Kunszentmárton, Fegyvernek és Kétpó.

A belvízcsatornák telítettsége a szivattyús átemeléseknek köszönhetően 70-80%-os, továbbra is maradéktalanul képesek befogadni a területekről elvezetett belvizet.