palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

A Zagyva jelenlegi árhulláma tegnap a késő este tetőzött Jászteleknél, a folyó jelenleg végig apad. A Tisza továbbra is lassan árad a középső szakaszon, I. fokú az árvízvédelmi készültség Kiskörétől Fegyvernekig, illetve Dobáig. Ennél magasabb, II. fokú a készenlét a Hortobágy-Berettyó mentén, Berekfürdő és Túrkeve között. A tegnapi enyhe, szeles időjárásnak köszönhetően nem nőtt a belvízi elöntés a KÖTIVIZIG területén.

A vasárnap reggeli adatok szerint változatlanul 24 100 hektár van víz alatt a Közép-Tisza vidékén, amiből 8 850 hektár vetés, 5 500 hektár szántó. A teljes vízborításból 16 200 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok (a szomszédos vízügyi igazgatóságok JNSZ megyei területi adataival együtt 17 190 hektárt), 6 ezer hektárt Heves, 1 200 hektárt Pest, 450 hektárt Bács-Kiskun, 250 hektárt pedig Csongrád megyében regisztráltuk.
Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, magasabb, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 60 stabil szivattyútelep és 17 mobil szivattyúállás együttesen 4,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése történt meg.  A belvízi védekezésben tegnap 181 fő vett részt, köztük 98 gépész. A munkát segíti a társ vízügyi igazgatóságunk, a győri székhelyű ÉDUVIZIG 24 gépésze és egy műszaki irányítója.  Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Jászkisér, Túrkeve és Kétpó, míg II. fokban védekezik Sarud, Jásztelek, Cegléd és Kunszentmárton.
A Zagyva szombaton a késő esti órákban a II. fokú készültség szintjét meghaladó 460 cm-es vízállással tetőzött Jászteleknél. A folyó vízszintje azóta lassan apad, így nem indokolt a készültségi szint növelése. A Jásztelki vízmércén ma reggel 8 órakor 455 centiméteres vízállást mértek. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó mentén Jászberény és Szászberek között. A Hortobágy-Berettyón Borznál ma reggel 308 centiméteres áradó vízállást mértünk, ami továbbra is indokolja a II. fokú készültség fenntartását Túrkeve és Berekfürdő között. A Tisza szintén árad, csütörtök óta I. fokú a készültség a bal parton Kiskörétől Fegyvernekig, a jobb parton pedig Kiskörétől Dobáig. A folyó vízállása naponta átlagosan 8-10 cm-t emelkedik, ma reggel 8 órakor Kisköre alsónál 633 centiméter (I. fok 600 cm), Szolnoknál pedig 618 cm (I. fok 650 cm) volt. A jelenlegi árhullám tetőzése Kiskörén február 25-26-án várható 680+-15 centiméteres vízállással, Szolnokon pedig 27-én, 670+-15 centiméteres vízszinttel. 
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összességében 249 kilométer hosszan tart fenn árvízvédelmi készültséget, ebből 197 kilométeren I. fokút, 52 kilométeren pedig II. fokút.
Vasárnap borús, szeles idő valószínű, csapadék elszórtan várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között valószínű. A következő napokban változékony időre számíthatunk, hétfőn és szerdán többórás napsütés várható, kedden és csütörtökön nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé valószínű eső, záporeső, a hét közepén főleg a hegyekben havas eső, hó is. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 0, +9 fokról -3 és +5 fok közé csökken.