palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Készültség a Tiszán, stagnáló belvíz - frissítve

Készültség a Tiszán, stagnáló belvíz - frissítve

 A csapadékmentes szerdai időjárásnak köszönhetően nem változott lényegesen az elöntött területek nagysága a Közép-Tisza vidékén, továbbra is 23 ezer hektárt borít belvíz. A Zagyva Jászteleknél apad, ellenben térségünkben a Hortobágy-Berettyó, a Hármas-Körös és a Tisza is árad. Miután utóbbi folyó vízállása Kiskörénél csütörtök délelőtt meghaladta a 600 centimért, 10 órától I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

A csütörtök reggeli adatok szerint 23 500 hektárra terjedt ki a belvízi elöntés a KÖTIVIZIG működési területén, amiből 8 600 hektár vetés, 5 400 hektár szántó. A teljes vízborításból 15 650 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok (a szomszédos vízügyi igazgatóságok JNSZ megyei területi adataival együtt 17 615 hektárt), 6 ezer hektárt Heves, 1 150 hektárt Pest, 450 hektárt Bács-Kiskun, 250 hektárt pedig Csongrád megyében regisztráltuk. Összehasonlításként nem is oly régen előfordultak olyan évek (pl. 2000, 2011), amikor a 70 ezer hektárt is meghaladta a belvízzel elöntött területek nagysága az igazgatóságon.
Jelenleg I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 57 stabil szivattyútelep és 17 mobil szivattyúállás együttesen 4,7 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvízi védekezésben tegnap 194 fő vett részt, köztük 125 gépész. A munkát tegnap óta a társ vízügyi igazgatóságunk, a győri székhelyű ÉDUVIZIG 24 gépésze és egy műszaki irányítója segíti.  Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Jászkisér, Túrkeve és Kétpó, míg II. fokban védekezik Sarud, Jásztelek és Cegléd.

A Zagyva végig apad, ma reggel 7 órakor Jászteleknél 463 centiméter volt a vízállás. Továbbra is II. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó mentén Jászberény és Szászberek között. Ennél alacsonyabb, I. fokú a készenlét a Hortobágy-Berettyón Túrkeve és Berekfürdő között. Egyelőre nem indokolt a készültség, ám folyamatos vízszintemelkedés tapasztalható a Hármas-Körösön és a Tiszán is.  A szőke folyó vízállása ma 10 órakor Kisköre-alsónál meghaladta a 600 centimétert, ezért ettől az időponttól I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG a folyó bal partján Kiskörétől Fegyvernekig, a jobb parton pedig Kiskörétől Dobáig. A jelenlegi árhullám tetőzése Kiskörén február 23-án várható 695+-20 centiméteres vízállással, Szolnokon pedig az ezt követő napon, 680+-20 centiméteres vízszinttel. 

Ami a kilátásokat illeti, az előrejelzések szerint ma éjszakától a következő 24 órában területi átlagban legalább 10 milliméter csapadék várható mind a felső vízgyűjtőn, mind pedig a KÖTIVIZIG működési területén.