palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Víz alatt 14 550 hektár a Közép-Tiszán

Víz alatt 14 550 hektár a Közép-Tiszán

A hétvégén lehullott 7-15 milliméter csapadék következményeként kismértékben tovább növekedett a vízborítás a Közép-Tisza vidékén, az elöntött terület nagysága így meghaladja már a 14,5 ezer hektárt.  A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából kilenc van készültségben, hat II. fokú, három pedig I. fokú készenlét mellett védekezik. 

A hétfő reggeli adatok szerint 14 550 hektárt borít víz a KÖTIVIZIG működési területén, ebből – művelési ágak szerint - 5500 hektár vetés, 3100 hektár szántó, 3800 hektár rét/legelő. A teljes elöntésből 11 100 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 2250 hektárt Heves, 800 hektárt Pest, 250 hektárt Csongrád, 150 hektárt pedig Bács-Kiskun megyében regisztráltuk.
Jelenleg pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a cibakházi és a mezőtúri védelmi szakaszokon, pontszerű II. fokú a készenlét a jászkiséri és a jászberényi szakaszokon, és területi II. fokú készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási, a ceglédi, valamint a kiskörei szakaszokon.
A csatornák terhelésének csökkentése érdekében az elmúlt 24 órában 44 stabil szivattyútelep és 5 mobil szivattyúállás együttesen másfél millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A folyók áradása miatt újabb zsilipeket kellett lezárni.
A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 85 dolgozója vett részt, köztük 55 gépész. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzáson túl a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása. Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy.
A Zagyva térségünkben lassan apad, vízállása hétfő reggel 408 centiméter volt Jászteleknél, ami továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget indokol Jászberény és Jásztelek között. Ezzel szemben a Tisza árad, ma reggel 504 centimétert mutatott a vízmérce Szolnoknál, ami fél méterrel több, mint egy nappal ezelőtt.