palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 14.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 14.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Felső-Tisza vízgyűjtőjén helyenként 20 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullott.
A hóolvadásból kialakult újabb tiszai árhullám jelenleg Tiszalök térségében tetőzik. A folyó Tiszabőig árad, alatta végig apad. A Közép-Tiszán ma reggel Tiszafürednél 628 cm áradó, Kisköre-alsónál 703 cm (II. fok 700 cm) áradó, Szolnoknál 754 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 656 cm, apadó jellegű volt. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 2-8 cm lesz.


A Zagyva-Tarna rendszerben apadás figyelhető meg, a Zagyva vízállása Jászteleknél a tetőzés közelében van 454 cm-rel (II. fok 450 cm).
A Hármas-Körös végig apad. A vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 609 cm (I. fok 600 cm), Szarvasnál 695 cm apadó, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 737 cm, apadó volt.
A Hortobágy – Berettyó felső és a középső szakaszán alig változó, kismértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a vízfolyás vízjárását. Borznál 373 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 609 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a ma reggeli vízállás.
A Tisza a középső és alsó szakasza jégmentes, a Zagyva Zagyvarékasig jégmentes, alatta 1/4 részben áll a jég.

 

Árvízvédelem:

Működési területünkön I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben mintegy 500 km hosszon:

A Zagyva mentén Szolnok és Jászberény között
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

Továbbra is III. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között


A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

Árvízvédekezési munkálatok:

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 232 fő vett részt a védekezésben.
A szivárgó és fakadóvizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúzunk az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszakürti, a Tőkefoki és a Tiszaugi szivattyútelepnél, illetve az elöntött területek vízmentesítése érdekében a Fekete Holt-Körösnél, illetve a Gyova-Mámai holtágnál is. Szolnokon a Répa utcánál a mentett oldali szivárgó- és fakadóvíz átemelése 1 db záporszivattyúval szakaszosan üzemel, mely jelentős vízszintcsökkenést jelent a környező területeken. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél 2 db diesel mobil szivattyút biztosít a Katasztrófavédelem, melyet a tiszaburai önkormányzat üzemeltet.

Belvízvédelem:

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a KÖTI-KÖVIZIG területén mintegy 500 hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 64 350 hektárt borít belvíz. Az elöntés a Ceglédi, Jászberényi, Kunhegyesi szakaszokon meghaladja a korábban regisztrált maximális értékeket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is nőtt az elöntés, jelenleg összesen 55 755 hektár van víz alatt.
Továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt 24 órában 43 stabil és 32 mobil szivattyútelep összesen 5,4 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 186 fő vett részt. A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A belvíz elleni fokozott védekezéshez segítségül a társigazgatóságok (FETI-KÖVIZIG Nyíregyháza, KDT-KÖVIZIG Székesfehérvár) biztosítanak szivattyút.
A lakott területek mentesítése érdekében több helyen folyik szivattyúzás a Zagyva menti településeken: Jászalsószentgyörgy belterületén folyik a záportározók vizének átemelése a közeli belvízcsatornába. Alattyán önkormányzata a kiskertnél lévő Éralja csatornából végez átemelést a Zagyvába, valamint a belterületi vízelvezető rendszer tisztítását, mélyítését, átereszek kibontását végezte. A Jásztelek határában lévő Pusztamizsei holtág további vízszintcsökkentésének érdekében újabb beavatkozásokra van szükség. Jánoshida a Békás gödörnél, az Iskola, az Óvoda és a szabadidőpark területéről végez szivattyús átemelést. Jászboldogháza önkormányzata átereszek tisztítását végezete. A Jászdózsai önkormányzat kérésére szivattyút biztosítottunk a belterületi védekezéshez. A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés belvízcsatornán 3 db esésnővelő szivattyút üzemeltetünk és folytatjuk a csatornán a vízfolyási akadályok eltávolítását.
A Jásztelek-Jászapáti műúton továbbra is 6 helyen tapasztalható vízátfolyás. Örményes belterületén, valamint a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műúton továbbra is vízátfolyás tapasztalható, illetve a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat is belvizi elöntés veszélyezteti.
Sarudon a katasztrófavédelem, Tiszafüred-Örvényben a tűzoltóság szivattyúzást végez. Kiskörén, Tiszaszentimrén, Abádszalókon és Tiszaburán is szivattyúzással védekeznek. Az Abádszalók-Pusztataskony közötti műút mellett felgyülemlett víz elérte az útpatka szélét.
A Kunhegyeshez közeli V-II-6-os belvízcsatorna kotrását folytattuk, a kotrás hatására a belvízcsatorna mentén a vízborítások kezdenek a csatorna medrébe folyni. A Német-éri belvízcsatorna vizét 2 db mobil szivattyúval emeljük át a Nagyiváni tározóba a tározó magas vízszintje miatt. A Szajoli önkormányzat folytatta a Szajoli Holt-Tisza szivattyús vízszintcsökkentését, a Mezőhéki önkormányzat befejezte a Harangzugi I főcsatorna kotrását.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, folytatják a Máma-Tőkefoki és a Kungyalu I. csatornák kotrását Csépa, illetve Kunszentmárton külterületének vízmentesítése érdekében. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 11 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók). 28 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Egy északnyugat-európai ciklon melegfrontja hatására főként keleten várható több helyen eső, a Kárpátok magasabban fekvő helyein hó is lehet. A szombat reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a Bodrog és a Felső-Tisza térségében 5 mm körül valószínű. Ezeken a vízgyűjtőkön még szombaton napközben is 3-4 mm lehet a területi átlag. A vízgyűjtők nagy részén azonban a hétvégén már többnyire anticiklonális hatások érvényesülnek; vasárnap szinte sehol sem lesz csapadék. A magasnyomásnak köszönhetően viszont a ködhajlam napról napra nő. A következő hét közepétől észak felől több hullámban hidegebb levegő éri el térségünket, elszórtan, elsősorban a hegyekben várható hózápor. A 0 fok magassága számottevően a jövő hét közepétől csökken, addig többnyire 1500-3000 m között változik.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető