palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: több térségben megszűnt a védelmi készültség

Belvíz: több térségben megszűnt a védelmi készültség

A csütörtöki nap folyamán, illetve péntek reggeltől megszüntettük a védelmi készültséget a kiskörei, a kunhegyesi, a jászkiséri, a ceglédi, a mezőtúri és a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon.  Így jelenleg már csak a karcagi, a kisújszállási és a cibakházi szakaszokon indokolt a készültség fenntartása.

A Tisza apadása lehetővé teszi mind több torkolati zsilip megnyitását, ezzel az egyre nagyobb arányú gravitációs belvízmentesítést. Ennek köszönhetően pedig folyamatosan csökken a szivattyútelepek üzemideje. A védekezést a természet is elősegítette azzal, hogy az utóbbi 6 napon nem hullott említésre érdemes mennyiségű csapadék, a napi átlaghőmérséklet nem emelkedett fagypont fölé, és nem utolsósorban a „napszivattyú” is működésbe lépett.
A készültség megszüntetése természetesen nem jelenti azt, hogy teljesen eltűntek a – lényegében lefagyott - belvízfoltok. A péntek reggeli adatok szerint még 12 835 hektárt tesz ki az elöntött terület, ebből 8 ezer hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az elmúlt 24 órában 24 szivattyútelep és egy szállítható szivattyú dolgozott, amelyek együttesen 565 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.
Amennyiben továbbra is kedvezően alakulnak a hidrometeorológiai körülmények, a hétvégén megszüntethető a készültség a karcagi, kisújszállási és a cibakházi védelmi szakaszokon is.