palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: csökken az elöntött terület

Belvíz: csökken az elöntött terület

Elsősorban a folyamatos szivattyúzásnak és a fagyos, csapadékmentes időjárásnak köszönhetően csökkent a belvízzel elöntött terület a Közép-Tisza-vidékén. Vízborítás már csak 14,3 ezer hektárt jellemez, aminek kétharmada Jász-Nagykun-Szolnok megyében észlehető.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság változatlanul másodfokú a készültséget tart fenn a kiskörei, a kunhegyesi, a karcagi, a jászkiséri és a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon, míg a legalacsonyabb szintű, elsőfokú készenlét mellett védekezik a mezőtúri, a kisújszállási, a cibakházi és a tiszakécskei szakaszokon.
Az elöntés kedd reggelre 14 350 hektárra csökkent, ebből 9550 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 3200 hektárt Hevesben, 1500 hektárt pedig Pest megyében regisztráltuk. Művelési ágak szerint 5400 hektár vetést, 3490 hektár szántót és 3560 hektár gyepet (rétet, legelőt) ural jelenleg a belvíz. Az utóbbi napokhoz képest kisebb szivattyúzási kapacitás is elegendő a káros víztöbblet mérsékléséhez. Az elmúlt 24 órában 25 szivattyútelep és 3 szállítható szivattyú dolgozott, amelyek együttesen 1,1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.
A javuló helyzetnek megfelelően csökkent a védekezésben foglalkoztatottak száma, az igazgatóság 65 munkatársa működik közre a belvízmentesítésben.