palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: mérséklődött a készültség két szakaszon

Belvíz: mérséklődött a készültség két szakaszon

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén továbbra is másodfokú a készültség a kiskörei, a kunhegyesi, a karcagi, a jászkiséri és a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon, hétfő reggeltől azonban elsőfokúra mérséklődött a készenlét Mezőtúr és Kisújszállás körzetében. Hasonlóképp a legalacsonyabb szintű a készültség a cibakházi és a tiszakécskei szakaszokon.

Hétfő reggel 15,5 ezer hektárt borított belvíz a KÖTIVIZIG működési területén, ugyanannyit, mint a megelőző napon. Ebből 5900 hektár vetés, 3690 hektár pedig szántó.
A Tisza árhulláma miatt a torkolati zsilipek zárva vannak, így a gravitációs vízelvezetésre nincs lehetőség. A csatornák terhelésének csökkentése érdekében az elmúlt 24 órában 39 stabil szivattyútelep és 3 mobil szivattyúállás együttesen mintegy 1,1 millió köbméter vizet juttatott a befogadókba. (Az átemelt vízmennyiség az utóbbi napokban jelentősen csökkent, ami a fagyos időjárásnak tudható be.)
A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 111 dolgozója vett részt.
A Tiszán levonuló árhullám tegnap este, éjszaka tetőzött Szolnoknál 542 centiméteres vízállással, ami bő egy méterrel alatta marad az elsőfokú készültség szintjének. A folyó vízhozama egyébként az elmúlt 10 nap alatt megtízszereződött, jelenleg másodpercenként 1150 köbméter hömpölyög a medrében.