palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: elöntés 15 ezer hektáron

Belvíz: elöntés 15 ezer hektáron

A hétvégén 15,5 ezer hektárra nőtt az elöntött földek nagysága a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. Változatlanul másodfokú a készültség a kiskörei, a kunhegyesi, a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a jászkiséri és a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon, továbbá elsőfokú a készenlét a cibakházi és a tiszakécskei szakaszokon.

Vasárnap reggelre 15 520 hektárra növekedett az elöntés a KÖTIVIZIG működési területén, ebből 5800 hektár vetés, 3840 hektár pedig szántó. A teljes vízborítás majdnem kétharmadát Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztráltuk, ugyanakkor a védelmi szakaszok közül a legnagyobb – 4020 hektárt kitevő - belvizes terület Kisköre térségében, azaz Heves megye déli részében található.
Miután a Tisza további áradása miatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, így megszűnt a gravitációs vízelvezetés lehetősége. A csatornák terhelésének csökkentése érdekében az elmúlt 24 órában 43 stabil szivattyútelep és 4 mobil szivattyúállás együttesen mintegy 1,4 millió köbméter vizet juttatott a befogadókba.
A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 85 dolgozója vett részt. Legfontosabb feladatuk hétvégén is a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.