palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

A Zagyva-Tarna rendszerben az enyhe csapadékos időjárás hatására fokozati szinteket meghaladó árhullám alakult ki. A Zagyva Jászteleknél tegnap délelőtt tetőzött 383 centiméteres vízállással (I. fok 350 cm). A vízszintemelkedés miatt tegnap reggel 7 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG a Zagyva jobb és bal partján Jászberény és Szászberek között, valamint a Tápió mentén Tápiógyörgyéig. A vízállás ma reggel Jászteleknél 364 cm volt, a folyó valamennyi szakaszon apad.

A csapadékos, változékony időjárásnak köszönhetően a folyók külföldi vízgyűjtőin több, egymást rövid időn belül követő áradás alakult ki. A magyar folyószakaszokon ezek az árhullámok utolérték egymást, és helyenként árvízvédelmi fokozatot meghaladó vízszintek alakultak ki. A Tisza árhulláma jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik, 570 cm-es vízállással.
A Közép-Tiszán készültségi szint alatt van a folyó vízszintje, ma reggel 7:00 órakor Tiszafürednél 527 cm, duzzasztott, Kisköre-alsónál 323 cm, Szolnoknál 231 cm volt a vízállás.

Várható tetőző vízállások:

Tiszafüred    560 +- 10 cm január 16.
Kisköre-alsó    545 +- 15 cm január 17.
Tiszaroff    555 +- 15 cm január 17-18.
Szolnok    525 +- 15 cm január 18.
Tiszaug    380 +- 15 cm január 18.

A Körösökön és a Hortobágy – Berettyón is helyenként fokozati szintet meghaladó árhullámok vonulnak le. A Hármas-Körös vízállása ma reggel Szarvasnál 378 cm, Kunszentmártonnál 274 cm volt, ami nem éri el a fokozati szintet. A Hortobágy-Berettyón azonban Borznál 245 cm, áradó volt ma reggel a vízállás, ami megközelíti a fokozati szintet (I. fok 250 cm). 
A vízszint emelkedése miatt a Tisza-tó mentén a csatornák torkolati zsilipjeit zárni kellett. A belvízcsatornák vízszintje jelentősen megemelkedett, valamint a területen a felszíni elöntés mértéke megnőtt, így a 10.04-es Kiskörei belvízvédelmi szakaszon ma reggel 6 órától II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el az Igazgatóság.
A Zagyva mentén szintén a folyó magasabb vízállása miatt a területen összegyülekező belvíz szivattyús átemelése szükséges, ezért tegnap déltől II. fokú a belvízvédelmi készültség a Ceglédi szakaszon.
A Jászkiséri szakaszon a Rahonca-ér melletti területekről levezetett belvíz mennyisége miatt a csatorna vízállása oly mértékben nőtt meg, hogy a befogadóképességének javítása érdekében szivattyúzással kellett a csatorna vízszintjét csökkenteni.
Továbbra is II. fokú a készültség a Karcagi, Kisújszállási és Kunhegyesi, valamint a Mezőtúri belvízvédelmi szakaszon. 
Az érintet területeken az előző naphoz képest 550 hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, mára 8200 hektár került víz alá. A legnagyobb elöntések Kunhegyes térségében tapasztalhatók.
Az elmúlt 24 órában a belvíz elvezetése és a csatornák tehermentesítése érdekében 31 stabil szivattyútelep és egy mobil szivattyúállás üzemelt, összesen mintegy 1,4 millió köbméter vizet emelve át a befogadókba. Az enyhe időjárás miatt az összegyűlt belvíz nagyobb mértékben tudott elszivárogni a kevésbé fagyott talajba, ezzel is segítve a vízmentesítést. A csatornák azonban továbbra is telítettek a területekről összegyülekezett vizek nagy mennyisége miatt, így indokolt a szivattyús üzemelés fenntartása.
A KÖTIVIZIG működési területén lévő önkormányzatok közül Alattyán, Tomajmonostora és Fegyvernek I. fokú, míg Pusztamonostor II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el, Kengyel és Törökszentmiklós pedig már megszüntette a belterületen elrendelt készültséget.
Az OMSZ előrejelzése alapján: Csütörtök késő estétől délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik; a kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékot fokozatosan havazás váltja föl. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 4, 9 fok között valószínű. Péntektől kezdetben sok lesz a felhő, és többfelé várható csapadék; északon hó, délen döntően havas eső, eső. Legfeljebb néhol alakul ki gyenge havazás, hózápor, és szombaton néhány, hétfőn több órára a nap is kisüt. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a hét végén kezdetben -3 és +3, majd -5 és -12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fokról -1 és -6 fok közé csökken.