palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz: 7300 hektárnyi elöntés

Belvíz: 7300 hektárnyi elöntés

A hét végén lehullott jelentős mennyiségű csapadék és az enyhe időjárás miatti hóolvadás következtében jelentősen megnövekedett a belvízzel borított területek nagysága a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. Jelenleg 7 300 hektár van víz alatt, a legnagyobb felszíni elöntések Kunhegyes és Mezőtúr térségében találhatók. A januári, átlagosnál jóval több csapadék miatt megnövekedett a belvízcsatornák vízszintje is.

A csatornák tehermentesítése és a felszíni vízborítás hatékony levezetése érdekében január 11-én II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG a Kunhegyesi, Kisújszállási, Karcagi és Mezőtúri szakaszon.  Az érintett területeken az elmúlt 24 órában üzemelő 28 szivattyútelep mintegy 1,3 millió m3 vizet emelt át a befogadó csatornákba tehermentesítve ezzel a vízzel elöntött területeket. A folyók alacsony vízszintje miatt a torkolati zsilipeken még lehetőség van a gravitációs vízbevezetésre is, itt csaknem 35 ezer köbméternyi belvíz elvezetése történt meg az elmúlt napon. 
A változóan felhős égből ma elszórtan várható záporeső, majd beborul, és egyre többfelé kell csapadékra számítani. Északon havazás valószínű, délen kezdetben eső, majd ott is havazás. Gyakran lesz szeles az idő. Péntektől újból visszajön a hideg téli időjárás, mínusz 10 fok alatti minimum hőmérsékletekkel. A hét első felében a vízgyűjtőkön még jelentős, a Felső-Tiszán 35 milliméter, a többi mellékfolyón 15-20 mm területi átlagú csapadék várható, mégpedig eső formájában. Ez a csapadékmennyiség várhatóan újabb közepes árhullámokat indít el a folyók külföldi vízgyűjtőin, amelyek utolérik a magyar folyószakaszokon már kialakult áradásokat.