palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Átadták a Szolnok-Tószeg kerékpárút első szakaszát

Átadták a Szolnok-Tószeg kerékpárút első szakaszát

Ünnepélyesen felavatták december 16-án a Szolnok és Tószeg között a Tisza töltéskoronáján kiépített kerékpárút első, megközelítően 4 kilométer hosszú szakaszát. A beruházás a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szolnoki árvízvédelmi fejlesztési projektjének részeként valósult meg.

 

Az átadó eseményen részt vett dr. Bene Ildikó térségi országgyűlési képviselő, Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Bozó Andrea, a Jász-Nagy¬kun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnok Járási Hivatalának vezetője, Szalay Ferenc, Szolnok és dr. Gyuricza Miklós, Tószeg polgármestere, Fejér Andor szolnoki alpolgármester, Kocsi Mihály, a KÖTIVIÉP’B Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Lovas Attila, a házigazda KÖTIVIZIG igazgatója.
Az Európa Unió támogatását és a Magyar Állam társfinanszírozását elnyert – eredetileg 2,4 milliárd forint költségvetésű - szolnoki árvízvédelmi fővédvonal-fejlesztési projekt alapvető célja az volt, hogy egyenszilárdságúvá tegye az árvízvédelmet a megyeszékhelyen, ezzel megteremtse a biztonságos és alacsony költségű védekezés feltételrendszerét. A tavaly nyáron átadott fejlesztés egyrészt a Tisza-parti sétányon a vízirendészeti kapitányság és a Tisza-híd, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd között új parapetfal kialakítását, másrészt a déli iparterületi szakaszon a fővédvonal előírás szerinti kiépítését, a már meglévő földművek megerősítését, illetve új nyomvonalra való áthelyezését foglalta magába, összesen 6054 folyóméteren.
E projekt pénzügyi forrásainak 350 millió forintos kiegészítése tette lehetővé a Szolnok és Tószeg között régóta várt kerékpárút első szakaszának megvalósítását. A Tisza jobb parti árvízvédelmi töltésén (az 57+407 - 61+258 töltéskilométer közötti szakaszon) Szolnoktól, a 4-es (elkerülő) főúttól a kőröstetétleni út leágazásig húzódó, 3 784 méter hosszú, 3 méter szélességű bicikliút kavics, illetve zúzottkő alapra terített kétrétegű aszfaltburkolatot kapott. Megépült továbbá összesen 1200 méter hosszú – többek között a 4612-es számú úttal kapcsolatot biztosító, kizárólag kerékpáros felvezetést szolgáló, 2 méter széles – töltésfeljáró, valamint ahol arra szükség volt, a vízoldal felé kiszélesítették a gátat a kivitelezők (KÖTIVIÉP’B Kft., HSP Hídépítő Speciál Kft., Duna Aszfalt Kft.).
A kerékpárút elkészültével az EuroVelo Lappföldtől Athénig vezető 11. számú útvonalának egy szakaszát alkotja. Ezáltal térségünkben – a tervezett töltésáthelyezéssel érintett Doba és Szolnok közötti szakasz kivételével - Poroszlótól a szolnoki Sasi-kanyarig aszfaltozott töltéskoronán kerekezhetnek a „guruló” természetjárók.
Ezzel a beruházással 238 kilométerre nőtt a burkolt töltésszakaszok együttes hossza a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén, amely jelentős mértékben elősegíti az árvízi védekezést, nem utolsósorban kerékpárútként is használható.
A hiányzó, Tószegig tartó – mintegy 2,3 kilométeres –, külön töltésépítését igénylő második szakasz jogerős építési engedéllyel rendelkezik, így amint a pénzügyi fedezete biztosított, megkezdődhet a kivitelezése.