palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Fejlesztésekre 61 milliárd forintot fordíthattunk

Fejlesztésekre 61 milliárd forintot fordíthattunk

A projektek befejezésének határidejét tekintve az év végén záruló, 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság saját beruházásként 18,6 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg brüsszeli támogatással, állami társfinanszírozással. Ha ehhez hozzáadjuk az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által koordinált – túlnyomórészt szintén EU-támogatással - a működési területünkön történt fejlesztéseket, akkor 61 milliárd forintra nő ez az összeg.

Lássuk címszavakban, mire fordítottuk ezt az átlagember számára irgalmatlanul sok pénzt. Nos, az igazgatóság saját beruházásaként, a Regionális Operatív Program (ROP) keretében megépült a Tisza-tó bal parti, majd a jobb parti kerékpárút (13,7, illetve 22,9 kilométer hosszban). Ugyancsak bicikliút létesült a töltéskoronán Szelevény és Kunszentmárton, továbbá Kőtelek és Tiszasüly között. Megvalósult egy sor vízrendezési fejlesztés és csatornarekonstrukció: Kőrös-ér, Millér, Doba fcs., Hanyi-éri csat., Harangzugi I. fcs., Sajfoki belvízöblözet, Kakat belvízöblözet, Nagykunsági-főcsatorna mellettes területeinek vízrendezése, Alcsi-Holt-Tisza belvíz revitalizációja, s nem utolsó sorban a vízrendezési főművek integrált fejlesztése a Hanyi-Tiszasülyi árapasztó tározó hatásterületén. 
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pénzügyi forrásainak köszönhetően megtörtént a védett területek átjárhatóságának biztosítása a Tisza-tó Tiszavalki-medencéjében. A közelmúltban fejeződött be a Komplex Tisza-tó Projekt, amely a Tisza-tó és a hozzá szorosan kapcsolódó Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) megújítását tette lehetővé. Két nagyszabású árvízvédelmi fejlesztés is véget ért, a Hármas-Körös jobb parti Körös-zugi térségében, valamint Szolnokon, a Tisza jobb partján. Ugyancsak e program keretében valósult meg a tájgazdálkodási infrastruktúra kialakítását megalapozó csatornahálózat-fejlesztés és műtárgy-rekonstrukció a Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó területén.
A ROP-projektek együttesen 5,9 milliárd forint, míg a KEOP-projektek mintegy 12,7 milliárd forint beruházási értéket képviseltek, így a  KÖTIVIZIG gesztorságával megközelítően 18,6 milliárd forint vízügyi fejlesztésre adódott pénzügyi lehetőség.
Mindezt gyarapítják az Országos Vízügyi Főigazgatóság által koordinált, a működési területünkön megvalósult nagy léptékű beruházások. Ebben a sorban említendőek az árvízcsúcs-csökkentő tározók. Elsőként a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében kizárólag állami költségvetési forrásból elkészült a Tiszaroffi (5,8 milliárd forint), ezt követően pedig az európai uniós támogatással megépült a Hanyi-Tiszasülyi (19,8 milliárd) és a Nagykunsági (12,9 milliárd) tározók.
Az elmúlt hónapokban zajlott a 2013. évi árvízkor megsérült védművek országosan 14 milliárd forintos helyreállítási programja kivitelezése, amelyből 4 milliárd a területünkön öltött testet. Az említett OVF-beruházások együttesen 42,5 milliárd forintot tesznek ki, tehát a KÖTIVIZIG területén, zömében az európai uniós forrásoknak köszönhetően megvalósult fejlesztések összességében 61 milliárd forintra rúgnak.
Szintén a KEOP keretében, de nem a vízügyi szervezet, hanem az önkormányzat beruházásában történt meg Lakitelken az árvízvédelmi töltés fejlesztése 2200 méter hosszban, 721 millió forintból - az elkészült szakaszt a KÖTIVIZIG üzemelteti. Ahogyan azt az új 700 méter hosszú töltésszakaszt is, amit Tiszakécskén építtetett 591 millió forintból a település.