palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 13.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 13.

Hidrometeorológia:

A hóolvadásból kialakult újabb tiszai árhullám jelenleg Tiszabercel - Tokaj közötti szakaszon tetőzik. A folyó Tiszaderzsig árad, alatta végig apad. A vízállás ma reggel Tiszafürednél 623 cm áradó, Kisköre-alsónál 701 cm (II. fok 700 cm) változatlan, Szolnoknál 758 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 664 cm, apadó jellegű volt. Az apadás várható üteme az elkövetkezendő nap során 4-10 cm lesz.

A Zagyva-Tarna rendszerben a mellékágakon kisebb vízszint-ingadozások figyelhetők meg. A Zagyva vízállása ma reggel Jászteleknél 441 cm áradó (I. fok 350 cm) volt. A Tarna Tarnamérán 216 cm, Tarnaörsnél 312 cm, áradó ütemű volt.
A Hármas-Körös végig apad. A vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 614 cm (I. fok 600 cm) változatlan, Szarvasnál 697 cm apadó, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 744 cm, apadó volt.
A Hortobágy – Berettyón nagyon kis mértékű vízszint-ingadozást regisztráltunk. A felső és a középső szakaszon alig változó, kismértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a vízfolyás vízjárását. Ma reggel Borznál 375 cm (III. fok 350 cm) változatlan, Mezőtúr-Árvízkapunál 614 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a vízállás.

A felmelegedés hatására a Tisza középső és alsó szakasza jégmentes, a Zagyva Zagyvarékasig jégmentes, alatta 3/4 részben áll a jég.

Árvízvédelem:

A Tisza apadása miatt tegnap este 18.00 órától I. fokúra mérsékeltük az árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb partján Doba és Lakitelek, a bal parton Fegyvernek és Csongrád között, valamint a Zagyva és a Hármas-Körös torkolati szakaszán.

Működési területünkön I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben 498 km hosszon:

A Zagyva mentén Szolnok és Jászberény között
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

Továbbra is III. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között


A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

Árvízvédekezési munkálatok: Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 283 fő vett részt a védekezésben.
A szivárgó és fakadóvizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúzunk az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszakürti, a Tőkefoki és a Tiszaugi szivattyútelepnél, illetve az elöntött területek vízmentesítése érdekében a Fekete Holt-Körösnél, illetve a Gyoma-Mámai holtágnál is. A Milléri ellennyomó medencék vízszinttartása megfelelően működik, további beavatkozásra egyelőre nincs szükség. Szolnokon a Répa utcánál a mentett oldali szivárgó- és fakadóvíz átemelése 1 db záporszivattyúval szakaszosan üzemel, mely jelentős vízszintcsökkenést jelent a környező területeken. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél 1 db diesel mobil szivattyút biztosít a Katasztrófavédelem, melyet a tiszaburai önkormányzat üzemeltet.

Belvízvédelem:

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a KÖTI-KÖVIZIG területén a belvízzel elöntött területek nagysága kismértékben tovább nőtt, jelenleg 63 850 hektár. Az elöntés a Ceglédi, Jászberényi, Kunhegyesi és Kisújszállási szakaszokon meghaladja a korábban regisztrált maximális értékeket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 54 805 hektár van víz alatt.
Továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt 24 órában 43 stabil és 31 mobil szivattyútelep összesen 5,4 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 184 fő vett részt. A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik.
A Zagyva áradása miatt a Cigányéri, Gyórárki zsilipeket lezártuk, a Városi Zagyvára felvonultatott szivattyútelepet elindítottuk az összegyűlt belvíz elvezetése érdekében. A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés belvízcsatornán 3 db esésnővelő szivattyút üzemeltetünk. A lakott területek mentesítése érdekében több helyen folyik szivattyúzás a Zagyva menti településeken: Jászalsószentgyörgy belterületén folyik a záportározók vizének átemelése a közeli belvízcsatornába. Alattyán önkormányzata a kiskertnél lévő Éralja csatornából végez átemelést a Zagyvába, valamint a belterületi vízelvezető rendszer tisztítását, mélyítését, átereszek kibontását végezte. A Jásztelek határában lévő Pusztamizsei holtág további vízszintcsökkentésének érdekében újabb beavatkozásokra van szükség. Jánoshida a Békás gödörnél, az Iskola, az Óvoda és a szabadidőpark területéről végez szivattyús átemelést. Jászboldogháza önkormányzata átereszek tisztítását végezete.
A Jászdózsai önkormányzat kérésére szivattyút biztosítottunk a belterületi védekezéshez.
A Jásztelek-Jászapáti műúton, Örményes belterületén, valamint a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műúton továbbra is vízátfolyás tapasztalható.
Sarudon a katasztrófavédelem szivattyúz, Kisköre és Tiszafüred önkormányzata is szivattyúzással védekezik. Tiszaszőlős és Tiszaszentimre határában a gazdálkodók védekeznek a területükön felgyülemlett belvíz ellen.
A Kunhegyes külterületén elhelyezkedő Vona-féle juhászat az elmúlt napokban végzett beavatkozások és a fokozott szivattyúzás miatt a közvetlen veszélytől megmenekült. A közeli V-II-6-os belvízcsatorna kotrását folytattuk, a kotrás hatására a belvízcsatorna mentén a vízborítások kezdenek a csatorna medrébe folyni. A Német-éri belvízcsatorna vizét továbbra is a Nagyiváni tározóba vezetjük ki, azonban a tározó magas vízszintje miatt mobil szivattyúval kell a vizet átemelni. A Karcagi Önkormányzat kérésére a belterület védekezéshez 500 db homokzsákot biztosítottunk.
A Szajoli önkormányzat folytatta a Szajoli Holt-Tisza szivattyús vízszintcsökkentését. A Mezőhéki önkormányzat folytatta a Harangzugi I főcsatorna kotrását.
Köröstetétlen Önkormányzata a település védelme érdekében kiásott ideiglenes csatornát tovább mélyítette a közeli Gerje főcscsatorna felé.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, folytatják a Máma-Tőkefoki és a Kungyalu I. csatornák kotrását Csépa, illetve Kunszentmárton külterületének vízmentesítése érdekében. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 12 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Mezőhék, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók). 24 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug), míg 11 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Az Északnyugat-Európa fölött elhelyezkedő ciklon melegfrontja elérte a nyugati és az északi vízgyűjtőket és fokozatosan halad délkelet felé. Hatására egyre többfelé várható eső, zápor. Ezzel egy időben a 0 fok magassága is 1500- 2000 m között lesz. Szombaton nyugat felől anticiklon épül fel, főként keleten várható még többfelé csapadék, átmenetileg kissé hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Vasárnap és a jövő hét elején anticiklon alakítja időjárásunkat, változóan felhős, párás, helyenként tartósan ködös időre van kilátás, számottevő csapadék nem várható. Ismét erősödik a nappali felmelegedés. Ezt követően fokozatosan hidegebb levegő érkezik fölénk, főként az északi tájakon várható zápor, hózápor, de jelentősebb csapadék akkor nem valószínű.      

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető