palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Csapadék: triplázott az idei október

Csapadék: triplázott az idei október

Októberben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére 20-áig átlagosan 96,7 milliméter csapadék hullott, ami háromszorosa a sokévi - teljes - havi átlagnak. Mindez azért is figyelemre méltó, mert az idei ősz középső hónapjának hét napján gyakorlatilag nem esett semmi, vagy csak nyomokban volt tapasztalható. A „csúcsot” Kunszentmárton tartja, ahol októberben eddig 121,4 milliméternyi esőt mértünk, a napi rekord pedig Jászberényé, ahol 16-án 47,4 milliméter hullott 24 óra alatt.

Az augusztus kivételével csapadékszegény nyári időszakot eddig esőben bővelkedő őszi hónapok követték. Szeptemberben - a KÖTIVIZIG csapadékmerő állomásainak adataiból számolt - területi átlagban 51,1 milliméter hullott, ami majdnem ötödével haladja meg a sokéves havi átlagértéket. Igazából azonban az október bizonyult kifejezetten csapadékosnak, hiszen a hónap első 20 napján már 96,7 milliméteres területi átlagnál tartunk. Ami a területi eloszlást illeti, eddig az októberi „listavezető” Kunszentmárton 121,4 milliméterrel, de alig marad le Jászberény 121,2 milliméterrel. A harmadik a sorban Kisújszállás, ahol 102,4 millimétert mértünk. Az átlaghoz képest másik véglet Mezőtúr (78,3 mm), Szolnok (84,4) és Jászkisér (88,5 mm).
Októberben eddig különösen csapadékosnak bizonyult tizenegyedike, tizenhatodika és tizenkilencedike. Ezen a három napon több eső esett, mint a sokéves teljes havi átlag.