palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Még mindig hiány van vízből

Megfelelő tiszai utánpótlás híján az elmúlt héten tovább csökkent a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet. Mostanra 170,8 millió köbméterre fogyatkozott a tározott mennyiség, ebből 138,5 millió köbmétert a Tisza-tó fogad be. Mindkét adat a legalacsonyabb május óta. Mivel a hidrometeorológiai helyzet alapvetően nem javult, változatlan érvényben van a Körös-völgyi vízátvezetés mérséklése.

 

A visszatért nyári időjárás hatására a Tisza-tó vízszintje ismét csökkenő tendenciát jelez, a hétfő reggeli 717 centiméter helyett csütörtök délben már csak 714 centimétert mutatott a Kisköre-felső vízmérce. A tározó alatti folyószakaszon immár augusztus eleje óta az eddig mért legalacsonyabbhoz közeli vízállásokat mértünk, ami az alvízszint tartását szolgáló vízkormányzás következménye. Kisköre-alsón jelenleg a vízállás -320 cm, (eddig észlelt legkisebb vízszint LKV: -321 cm), Szolnokon pedig -277 cm (LKV: -279 cm). Kisköre-alsón a mért vízhozam hétfőn másodpercenként 68,6 köbméter volt (összehasonlításképp a szeptemberi 20 éves havi átlag 306 m3/s), míg Szolnokon aznap 67,6 m3/s-ot tett ki (a 20 éves havi átlag 296 m3/s).
Tekintettel az érkező, alacsony vízhozamra, az elkövetkezendő napokban a Tisza-tó vízkészlete nem fog jelentősen változni, ezért továbbra is indokolt a duzzasztómű zsinórüzeme. Utóbbi Kisköre alsón a -320 cm-es szint tartását jelenti, emiatt azonban a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, LKV közeli vízszintek várhatóak.
Az OMSZ előrejelzése alapján a következő napokban (szeptember 16-21. között) területi átlagban a Tisza vízgyűjtőin jelentős csapadék nem várható. Ugyanakkor a hőmérséklet növekedése várható, napi maximumok meghaladják a 30 fokot, a napi átlaghőmérséklet pedig 25 körül alakul.
A vízhiányos helyzet kezelése, a komolyabb vízkorlátozás elkerülése érdekében a KÖTIVIZIG a tavasz végén, nyár elején számos megelőző intézkedést hozott (például többlet vízmennyiség betározása elsősorban a Tisza-tóban és a Nagykunsági-főcsatornában), amelyek eredményeként a magas hőmérséklettel társuló csapadékszegény, az élővilág és a mezőgazdaság számára egyaránt kritikus nyári időszak alatt mindvégig kielégíthettük a térségi vízigényeket, s biztosíthattuk a Körös-völgyi ökológiai vízpótlást.