palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Védképesség helyreállítása több helyszínen

Védképesség helyreállítása több helyszínen

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a Zagyva Szolnok belterületi, jobb parti töltésszakaszának átépítésén kívül további településeket – így Zagyvarékast, Szajol, Szolnokot, Mezőtúrt és Fegyverneket - érintően zajlik az árvízvédelmi művek helyreállítása a Tisza, a Zagyva és a Hortobágy-Berettyó folyók mentén. A 2013. évi árvízkor megsérült védművek helyreállítási programja (KEOP-2.1.1/2F/09-11-2013-0001A) keretében, szeptember végéig megvalósuló munkák alkalmával az érintett szakaszokon résfalas és szádlemez-verési technológiával, valamint drénszivárgó rendszer kiépítésével állítják helyre a megrongálódott árvízvédelmi töltések védelmi képességét.
Az EU és a Magyar Állam 14 milliárd forintos támogatásával, négy vízügyi igazgatóság – köztük a KÖTIVIZIG - működési területén megvalósuló beavatkozásokat főként az indokolja, hogy a gáttest kedvezőtlen talajadottsága miatt az érintett árvízvédelmi szakaszokon a vízszint emelkedését követően rendkívül gyorsan megjelenik a víz a mentett oldalon, emiatt a töltés teljesen átázik, s elveszíti állékonyságát. A korábbi - különösen a 2006., 2010., 2011. és 2013. évi - árvízvédekezések tapasztalatait figyelembe véve, ezeken a helyszíneken jelentős költséggel járó mentett oldali védelmi beavatkozásokat kellett végrehajtani.
A beruházás célja tehát a fővédvonalakon érintett szakaszok állagmegóvása, a szivárgások megakadályozása, illetve azok következményeként kialakuló állékonysági problémák (átázások, rézsűcsúszások, beszakadások stb.) megelőzése és ez által az érintett lakosság árvízi biztonságának növelése.
A kivitelezés technológiáját illetően sor kerül úgynevezett HDPE lemezzel erősített (műanyag lemezbetétes), helyben kevert, önszilárduló keskeny résfal, valamint bent maradó szádfal építésére, továbbá drén mélyszivárgó kialakítására a töltéstestben.

A KÖTIVIZIG területén zajló munkálatok részletesen:

Mezőtúr (Hortobágy-Berettyó jobb part (1+970-4+440 töltéskilométer között)
A projekt keretében, végzett beavatkozások a Mezőtúr-Himesdi árvízvédelmi szakasz részeként a Nagykunsági és a Fegyvernek-Mesterszállási ártéri öblözetek délkeleti részének árvízi biztonságát növelik. Az ártérben elhelyezkedő települések Mezőtúr mellett Túrkeve, Mesterszállás és Kétpó.
Az érintett szakaszon a védképesség helyreállítása a töltés vízoldali korona élébe épített, nagy sűrűségű polietilén lemezzel erősített, helyszínen kevert önszilárduló résfal kivitelezésével valósul meg, mintegy 2,5 km hosszon. A megerősítést elsősorban a töltések időjárási körülmények okozta állékonysági problémái indokolták, figyelembe véve az utóbbi évek árvizeinek korona közeli vízállásait is.
A töltéstestbe, illetve az altalajba épített résfal a töltésbe szivárgó víz útját zárja el, a töltés alatt szivárgó víz útját pedig megnöveli, mindezzel javítva a töltés állékonyságát. A résfal összetételét tekintve helyszíni réseléssel kinyert földanyag és adalékanyagok összekeveréséből tevődik össze.

Szolnok külterülete (Tisza jobb part 71+000–71+500 tkm közötti szakasz, milléri buzgár)
A helyreállítandó töltésszakasz a Szolnok-Újszász-Szórói árvízvédelmi szakasz részét képezi. Itt a töltés vízoldali korona élébe 9 méter mélységben, nagy sűrűségű polietilén lemezzel erősített, helyszínen kevert önszilárduló résfal beépítése történik meg mintegy 500 méter hosszon. Ezt elsősorban a korábbi árvizek során tapasztalt jelenségek tették szükségessé, mivel több kisebb buzgár keletkezett, amelyek jelentős költségű intézkedéseket tettek szükségessé a védekezés időszakában, amellett, hogy a védmű állékonyságát is veszélyeztethetik.

Zagyvarékas (Zagyva jobb part 14+616 - 17+466 tkm közötti szakasz)
A projekt keretében végzett munkálatok a Szolnoki öblözet részeként Szolnok mellett Újszász, Zagyvarékas, Tószeg, Vezseny, Tiszavárkony és Tiszajenő árvízi biztonságát is növelik. A beavatkozásokat a korábbi árvizek tapasztalatai (talpszivárgás, fakadóvíz), illetve a töltésszakasz egyes részeinek állékonysági problémái tették szükségessé, amelyekben az altalaj adottságok is jelentős szerepet játszottak. A Tisza jobb partja mentén folytatott munkálatokhoz hasonlóan a Zagyva mentén is a védképesség helyreállítása a töltés 7 méter mélységben épített, nagy sűrűségű polietilén lemezzel erősített, helyszínen kevert önszilárduló résfallal történő megerősítésével valósul meg mintegy 3 kilométer hosszan.
A település bel- és külterületi részeit érintő munkálatok során a töltéstestbe, illetve az altalajba épített résfal a töltésekbe szivárgó víz útját zárja el, a gát alatt szivárgó víz útját pedig megnöveli, mindezzel javítva a töltések állékonyságát. A résfal összetételét tekintve helyszíni réseléssel kinyert földanyag és adalékanyagok keverékéből tevődik össze. A belterületi rész egy 130 méter hosszúságú szakaszán kiépítendő résfal méterenként szádfalas megerősítést is kap - a veszélyes mederközelség miatt - a megfelelő állékonyság biztosítása érdekében.

Szajol és Szolnok közötti szakasz (Tisza bal part 81+650 és 86+680 tkm között, régi 4-es főút)
A helyszíni beavatkozások a Tiszaföldvár-Pityókai árvízvédelmi szakasz részeként az Alcsiszigeti, a Cibakházi és a Fegyvernek-Mesterszállási öblözetek árvízi biztonságát növelik. Az ártérben elhelyezkedő települések: Szajol, Szolnok, Tiszaföldvár, Martfű, Rákócziújfalu, Rákóczifalva, Tiszapüspöki és Törökszentmiklós-Óballa.
A védképesség helyreállítása ez esetben is a töltés vízoldali korona élébe 9 méter mélységben épített, nagy sűrűségű polietilén lemezzel megerősített, helyszínen kevert önszilárduló résfallal valósul meg mintegy 5 kilométer hosszon. A fejlesztés részeként a vízoldali anyagödörrel érintett szakaszon 6 méter mélységben drénszivárgó rendszer is létesül. A megerősítést elsősorban az érintett szakaszra jellemző altalaj-szivárgások indokolták, amelyek hosszan tartó magas vízállás mellett az árvízvédelmi töltés állékonyságát is veszélyeztethetik.
A töltéstestbe, illetve az altalajba épített résfal a töltésbe szivárgó víz útját zárja el, a gát alatt szivárgó víz útját pedig megnöveli, ezzel javítva a töltés állékonyságát. A résfal szintén helyszíni réseléssel kinyert földanyag és adalékanyagok keverékéből tevődik össze. A mélyszivárgó rendszer a töltésbe jutó víz mentett oldali csatornába történő irányított elvezetését szolgálja, megelőzve ezzel a töltéstest átázását.

Fegyvernek (Tisza bal part 107+790-108+120 tkm közötti szakasz)
A projekt keretében végzett munkálatok a Fegyvernek-Mesterszállási öblözet részeként Fegyvernek mellett Pusztataskony, Tiszabura, Tiszaroff, Tiszagyenda, Tiszabő, Óballa, Tiszapüspöki, Szajol, Törökszentmiklós, Tiszatenyő, Mezőhék, Mezőtúr, Mesterszállás és Kungyalu árvízi biztonságát is növelik.
A beavatkozásokat a töltéstesten megjelenő repedések és az ehhez kapcsolódó állékonysági problémák tették szükségessé. Az érintett szakaszon a védképesség helyreállítása 6 méter mélységben beépített szádlemezes megerősítéssel valósul meg mintegy 330 méter hosszon. A vízoldali korona élébe levert szádfal vízzáró falként funkcionálva megakadályozza az altalaji szivárgásokat és a víz bejutását a repedésekbe.

Fegyvernek (Tisza bal part 107+475-107+690 tkm közötti szakasz)
A helyreállítás az előbb felsorolt települések árvízi biztonságát növeli. Ebben az esetben is 6 méter mélységben beépített szádlemezes megerősítésről van szó, ám itt mintegy 215 méter hosszú szakaszon.