palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Megszüntettük a vízkorlátozást

Az elmúlt napokban lehullott csapadék ugyan nem eredményezte a várt vízhozam-növekményt a Tiszán, de arra elegendő, hogy a Tisza-tóban tárolt vízkészlet pótlásával párhuzamosan a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás augusztus 17-én elrendelt korlátozását augusztus 24-én 8 órától megszüntessük. Jelenleg az igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet 192,4 millió köbméter, ami 20,5 millió köbméterrel több, mint egy héttel ezelőtt.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság preventív intézkedéseinek köszönhetően – döntően a Tisza-tóban és a Nagykunsági-főcsatornában - betározott többlet vízkészletek felhasználásával a kánikulai és a krónikusan csapadékhiányos hetekben is biztosítani lehetett mind a térségi vízátvezetés, mind pedig az ökológiai és a mezőgazdasági vízigényeket annak ellenére, hogy a Tiszán folyamatosan csökkenő vízmennyiség érkezett a térségbe.
Éppen egy hete értük el a kritikus szintet, amikor is 172 millió köbméterre csökkent a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló dinamikus, folyamatosan megújuló vízkészlet. Elsőként a Nagykunsági-főcsatornában, majd a Tisza-tóban lévő többlet vízmennyiség fedezte a fokozott vízigényeket, de végül a Tisza-tó szintje már alulmúlta a szokásos nyári vízállást. Ebben a helyzetben vált szükségessé a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás másodpercenkénti 5 köbméteres mérséklése, aminek elrendelése augusztus 17-én történt meg. Mindeközben a vízlépcsőnél - a kritikusan alacsony Kisköre alatti mederteltség megelőzése érdekében - a Kisköre-alsó vízmércén mért -320 centiméteres alvízszint tartása mellett végeztük, és végezzük azóta is a vízkormányzást.
Az elmúlt napok esőzései valamelyest segítettek, az öntözési igények is jelentősen lecsökkentek, ám a Tisza továbbra is az ebben az időszakban megszokott vízmennyiség mintegy ötödét szállítja a térségünkbe. A Tisza-tó vízkészletének visszapótlására azonban elegendő a legutóbbi csapadékhullám okozta vízhozam-növekmény, s így a - Kisköre-felső vízmércén mért - 725+5 centiméteres vízállás újbóli elérésével, augusztus 24-én 8 órától megszüntettük a Körös-völgyi vízátvezetés első ütemű korlátozását, azaz a vízhozam 5 köbméteres, fajlagos csökkentését.
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágaknál változatlanul a maximális üzemvízszint tartása történik, a Cserőközi-Holt-Tisza  szivornyás – ökológia szintre történő - vízpótlása befejeződött. A gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje azonban továbbra is apad. Leggyorsabban a Szajoli-Holt-Tisza szintje csökken.