palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Feltöltődik a Tisza-tó

Az elmúlt napokban a vízgyűjtőre lehullott csapadék lehetővé teszi a Tisza-tó – a hosszú aszályos időszak alatt - 159,4 millió köbméterre apadt vízkészletének fokozatos visszapótlását, emiatt azonban a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, az eddig észlelt legalacsonyabb vízálláshoz közelítő vízszintek várhatóak.

Az elmúlt héten változást történt az időjárásban, hűvösebb, és nedvesebb levegő áramlott hazánk térségébe, helyenként kiadós esőt okozva. A vízgyűjtőkre esett csapadék területi eloszlása széles skálán mozgott. A legtöbb a Zagyva-Tarna vízgyűjtőn (46,8 milliméter, ami a sok éves havi átlag közel 80%-a) és a Körösökön esett (59,1 mm, ami a sok éves havi átlag 97%-a). Mindkét vízgyűjtőn a múlt héten lehullott csapadék mennyisége megközelítette az augusztus havi sok éves átlagot. Ezzel szemben a legkevesebb csapadék a Felső-Tiszán (3,6 mm, ami a sok éves havi átlag közel 5%-a) és a Bodrogon esett (4,7 mm, ami a sok éves havi átlag közel 7%-a). A többi vízgyűjtőn 25 és 32 mm közötti csapadékot mértek.
Így augusztus 25-ével bezárólag 3 vízgyűjtőn (Zagyva-Tarna, Körösök, Maros) haladta már meg eddig a területi csapadékátlag a sok éves havi átlagot, a Szamos-Krasznán és a Sajó-Hernádon pedig a sok éves havi átlag 85-86%-a esett le eddig a nyár utolsó hónapjában. A Felső-Tiszán és a Bodrogon továbbra is a sok éves havi átlagnak csupán a 34-29%-a esett le eddig augusztusban.
A KÖTIVIZIG területén jelentős csapadékmennyiséget mértünk az elmúlt héten.  A legtöbbet Tiszasülyön (123,5 millimétert), a legkevesebbet pedig Kunszentmártonban (25,4 mm). A többi helyen - Szolnok és Mezőtúr kivételével – 66 és 117 mm közötti mennyiség esett le. Így a keddi nappal bezárólag az igazgatósági területi csapadékátlag augusztusban 96,6 mm, ami már majdnem kétszeresen meghaladta a sok éves havi átlagot. 
A múlt héten már hűvösebb levegő érte el hazánkat. A maximum hőmérséklet már egyik nap sem haladta meg a 30 Celsius fokot. A maximum hőmérséklet 20,1 és 27,6 fok között mozgott, két nap kivételével, amikor csupán 17,4 és 18,6 fok volt a maximum. A napi átlaghőmérséklet 16,2 és 21,2 fok között alakult, a napi minimumok pedig 14 és 17,2 fok között mozogtak.
Az elmúlt héten már sem forró napunk, (vagyis, amikor a maximum hőmérséklet meghaladta a 35  fokot), sem hőség napunk (maximum hőmérséklet eléri a 30 fokot) nem volt.
Kiskörén a mért napi párolgás sem volt már annyira intenzív: két nap fordult elő 5 millimétert elérő érték, a többi nap 1 és 4 mm között változott a napi párolgás mértéke.
A Tisza-tóban tárolt vízkészlet a kedd reggeli adatok alapján 159,4 millió köbméter. A tározó vízszintje a múlt héten a felső vízgyűjtőkön esett csapadéknak köszönhetően fokozatosan emelkedett. Augusztus 25-án reggel a 727 centimétert mutatott a Kisköre-felső vízmérce. Ugyanakkor Kisköre-alsón a vízállás -321 cm, (az eddig észlelt legkisebb vízszint (LKV): -321 cm),  Szolnokon -276 cm (LKV: -279 cm) volt.  Kisköre-alsón a mért vízhozam augusztus 25-én másodpercenként 71,2 köbméter volt (az augusztusi 20 éves havi átlag 360 m3/s), Szolnokon 24-én pedig 75,4 köbmétert mértünk (augusztusi 20 éves havi átlag 361 m3/s). A Kiskörei-tározóból (Tisza-tóból) augusztus 25-én reggel a Jászsági-főcsatornán keresztül augusztus másodpercenként 1,17 köbméter, míg a Nagykunsági-főcsatornán 24,5 köbméter víz távozott.
A következő napokban a Kiskörei tározó feltöltődése tovább zajlik, emiatt a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, LKV közeli vízszintek várhatóak.
A talajvízállás az elmúlt héthez képest a múlt heti csapadéknak köszönhetően legtöbb helyen növekedett. A legnagyobb regisztrált növekedés mértéke 45 cm volt, ami Szászberek térségében fordult elő. A legnagyobb süllyedés a múlt héthez képest 4 cm volt Karcagon és Mezőtúron. Augusztus 24-én a Kiskörei szakaszmérnökség területén a terep alatti talajvízszintek 209 és 451 cm között, Karcagon 103 és 377 cm között, Szolnokon 139 és 589 cm között, Mezőtúron pedig 131 és 459 cm között változtak.
Az OMSZ előrejelzése alapján a következő napokban (augusztus 26-31. között)  területi átlagban a Tisza vízgyűjtőin sehol sem várható jelentős, 5 mm-t meghaladó csapadékösszeg. A továbbiakban lassan melegszik a levegő, de várhatóan a kánikula már nem tér vissza. A maximumok 26 és 33 fok között alakulnak majd. Az átlaghőmérséklet 22 és 26 között, a minimumok pedig 15 és 20 fok között várhatóak. 
Amennyiben az előrejelzések beválnak, úgy közepes intenzitású (napi 3-5 mm) párolgással lehet számolni, a csapadék pedig jelentéktelen lesz. A továbbiakban a felszíni vízkészletek lassú csökkenésére lehet ismét számítani, ugyanakkor az elmúlt időszak csapadéka következtében a talajvízkészletek kis mértékben pótlódtak.