palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Ismét nőhet a térségi vízkészlet

Az öntözési igények jelentős csökkenése, valamint az utolsó pillanatban a vízgyűjtőre hullott csapadék, s az ennek hatására bekövetkező tiszai vízszintemelkedés lehetőséget teremt az elkövetkező napokban a 170 millió köbméterre fogyott térségi vízkészlet visszapótlására.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet a két héttel ezelőtti 202 millió köbméterről mostanra 170 millió köbméter alá csökkent, ebből a Tisza-tóé 168 millióról 139 millióra. Annak ellenére, hogy a természet - az elmúlt néhány nap kivételével - az idei nyáron rendkívül szűkmarkúan mérte a csapadékot, s emiatt a Tisza vízhozama folyamatosan csökkent, a KÖTIVIZIG preventív intézkedéseinek eredményeként betározott többlet vízkészletek felhasználásával alapvetően biztosította a Körös-völgyi vízpótlást, valamint ki tudta elégíteni az ökológiai és a mezőgazdasági vízigényeket.
A rendkívül magas hőmérsékletű, csapadékhiányos, a mezőgazdaság és az élővilág számára egyaránt kritikus időszakban vízkorlátozás bevezetésére csak augusztus 17-én reggeltől került sor, ettől az időponttól másodpercenként 16 köbméter helyett 11 köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe. Előreláthatólag augusztus 24-től – miután a Tisza-tó szintje újra elérte 735+ 5 centiméteres szintet – tervezzük a fajlagos 5 köbméteres korlátozás megszüntetését.