palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Kevesebb víz a Tiszából a Körösbe

Augusztus 17-én 8 órától az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett 11 köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe. Az ökológiai vízpótlás első ütemű korlátozását, 5 köbméteres csökkentését a szőke folyón érkező egyre kisebb vízhozam és a Tisza-tóban tározott vízkészlet optimálisabb felhasználása tette szükségessé.

A Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere, amelynek célja, hogy a vízhiányos térségek vízkészletét pótolja, végső soron az Alföldre jellemző hidrometeorológiai szélsőségek hatását összehangolt vízkormányzással mérsékelje. Évtizedes tapasztalat, hogy a Körös-völgy nyári természetes vízkészlete rendszerint nagyon lecsökken, ezért az ott jelentkező vízigények kielégítése csak tiszai vízátvezetésekkel lehetséges. Így ilyenkor lényegében a Tisza vize folyik a Hármas-Körös medrében.
A TIKEVIR több úton pótolja vizet a Körös-völgybe: a Tiszalöki vízlépcsőtől a Keleti-főcsatornán (tiszalöki öntözőrendszeren) keresztül másodpercenként 10,5 köbméter áramlik oda, a Kiskörei-tározóból pedig – előírás szerint 16 köbméteres fajlagos vízhozammal – a Nagykunsági-főcsatornán át jut az éltető víz a Hármas-Körösbe, illetve a főcsatorna keleti-ágán keresztül a – szintén Hármas-Körösbe torkolló - Hortobágy-Berettyóba.
Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy a tartósan aszályos időjárási körülmények és a kedvezőtlen hidrometeorológiai előrejelzések miatt csökkenteni kellett a Körös-völgy ökológiai vízpótlását.