palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Egyre kevesebb víz a Tiszában

Mind a vízállás, mind pedig a vízhozam tekintetében kritikus a helyzet a Közép-Tiszán, mivel az érkező vízhozam hetek óta csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt 24 órában 3 centimétert apadt a Tisza-tó szintje, Kisköre-felső vízmércén mérve 723 centiméterre. A Tisza a vízlépcső alatt – Kisköre-alsó - a tegnapival azonos vízállású (-320 centiméter), ami egy centiméterrel haladja meg az eddig itt mért legalacsonyabb szintet. Szolnokon péntek reggel – 278 centiméteren állt a szőke folyó, azaz a tegnapi kettőről már csak egy centire közelítette meg a negatív rekordot. (Összehasonlításképp az eddigi legmagasabb árvízszint 1041 cm volt 2000-ben, azaz a vízjáték Szolnokon 1320 cm, Kiskörén pedig 1351 cm)
Továbbra is nagyon alacsony a folyó vízhozama, tegnap Kisköre-alsón másodpercenként 69,7 köbméter víz folytatta útját Szolnok felé, míg a megyeszékhelyen másodpercenként 73,5 köbmétert mértek a szakemberek. (A Tisza vízjárásának szélsőségességét jól érzékelteti, hogy a csúcs vízhozam Kiskörén másodpercenként 2940 köbméter volt, Szolnokon pedig 2610 köbméter, ami az előbbi esetben több mint 42-szerese a mostaninak, utóbbi helyszínen pedig majdnem 36-szoros a differencia!)
A KÖTIVIZIG vízhiány-kezelési intézkedései változatlanok, az igazgatóság - elsősorban a lehető legprecízebb vízkormányzással - több mint egy hónapja küzd a dinamikusan megújuló vízkészlet optimális felhasználása érdekében.