palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Minimumon a Tisza

Minimumon a Tisza

A szűnni nem akaró kánikula és a csapadékhiány együttes következményeként a Közép-Tiszán a vízállások és a vízhozamok is elérték az emlékezetesen aszályos 2012. évben tapasztalt szintet. Kisköre-alsón a vízmérce már az eddig észlelt legkisebb értéket, a -321 centimétert mutatta, Szolnokon pedig ma reggel 2 centiméterre megközelítette az LKV-t. A hőség miatt intenzív a párolgás, vizeinkből naponta 4-7 milliméter távozik ily módon.

Az elmúlt héten a vízgyűjtőkön továbbra sem esett számottevő csapadék. A zivataroknak köszönhetően pontszerűen előfordultak ugyan 50 milliméter feletti csapadékösszegek is egy nap, de területi átlagban nem volt jelentős mennyiségű sehol. A területi eloszlás azonban változatos volt. A legtöbb a Sajó-Hernádon esett (8,6 mm, ami a sok éves havi átlag alig 13%-a), a legkevesebb pedig a Zagyva-Tarnán (1,8 mm, ami a sok éves havi átlag alig több mint 3%-a). A többi helyen 2 és 5 mm közötti területi csapadékátlag fordult elő. A Szamos-Krasznán ugyan egy nap a mérések alapján 17,3 mm csapadék esett le területi átlagban, de ez csupán 4 pontszerű mérésből lett számítva, így nem tekinthető releváns eredménynek. 
A KÖTIVIZIG területén az elmúlt héten a legtöbb helyen nem volt csapadék. Egy helyen – Karcagon -  mértek az elmúlt 7 nap folyamán 14,2 millimétert,  ezenkívül Jászkiséren, Jászberényben és Szolnokon mértek 2 és 5 mm közötti mennyiséget, de a kiemelt állomások közül a többi helyen nem regisztráltak csapadékot az elmúlt héten.
Eközben az elmúlt héten folytatódott a kánikula. A maximum hőmérséklet mindennap 30 fok felett alakult, sőt, 4 napon keresztül elérte, illetve meghaladta a 35 fokot, a napi átlaghőmérséklet pedig mindennap 25 és 27 fok között mozgott! A napi minimumok is egy nap kivételével 19 és 21 fok körül alakult.
Az elmúlt héten tehát 4 forró napunk volt (vagyis, amikor a maximum hőmérséklet meghaladta a 35 fokot), a többi nap pedig hőség napnak bizonyult (maximum hőmérséklet eléri a 30 fokot). (A sokéves átlagot tekintve augusztusban 4 olyan nap van, amikor a napi átlaghőmérséklet eléri, illetve meghaladja a 25 fokot. Az elmúlt héten azonban minden nap meghaladta a napi átlaghőmérséklet a 25 fokot.)
A kánikula a párolgásban is megmutatkozott: ez a Kiskörén mért érték 4 és 7 mm közötti változott naponta. Ráadásul most az igencsak száraz levegő (a relatív nedvesség a 18 százalékot is eléri időnként!), ami hozzájárul az intenzívebb párolgáshoz.
Kisköre-felsőn a vízállást már nem tudták tartani a 735+5 centiméteres tartományban, 11-én reggel már csupán 729 cm volt. Kisköre-alsón a vízállás -321 cm, ezzel elértük az eddig észlelt legkisebb vízszintet (LKV: -321 cm), Szolnokon 12-én reggel a vízmérce -277 cm-t mutatott (LKV: -279 cm). A Kisköre-alsón az augusztus 6-án mért vízhozam csupán másodpercenként 72,9 köbméter volt (augusztusi 20 éves havi átlag 360 m3/s), ugyanez Szolnokon 76,4 m3/s volt (augusztusi 20 éves havi átlag 361 m3/s). A tározóból augusztus 11-én reggel távozó vízhozamok: a Jászsági-főcsatornán 3,89 m3/s, a Nagykunsági-főcsatornán pedig 22,4 m3/s.
A következő napokban a Közép-Tiszán a vízállások továbbra is stagnáló, LKV közeli szinteken maradnak, s mind a vízállások, mind a vízhozamok elérték a 2012. évi szintet.
A talajvízállás az elmúlt héthez képest a legtöbb helyen csökkent. A folyók alacsony vízállásai várhatóan a továbbiakban is apasztani fogják a felszínközeli vízkészletet. Egy-két helyen volt csupán talajvízállás növekedés. A legnagyobb növekedés 21 cm volt, ami Mezőhék térségében fordult elő, ami valószínű annak köszönhető, hogy a Nagykunsági-főcsatornában magasabb vízszintet tartottak, és így visszapótlódott a talajvíz is. A legnagyobb süllyedés a múlt héthez hasonlóan most is Karcag és Kenderes térségében fordult elő, ahol a csökkenés mértéke 14 cm volt. Augusztus 11-én a Kiskörei szakaszmérnökség területén a terep alatti talajvízszintek 220 és 453 cm között, Karcagon 124 és 385 cm között, Szolnokon 161 és 584 cm között, Mezőtúron pedig 139 és 526 cm között változtak.
Az OMSZ előrejelzése alapján a következő napokban (08.12. - 08.17. között) területi átlagban egyik vízgyűjtőn sem várható 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. Várhatóan folytatódni fog viszont a kánikula, a maximumok 35 fok felett alakulnak majd. A legmagasabb hőmérséklet a hétvégére várható. Az átlaghőmérséklet 25 és 30 fok között alakul, a minimumok pedig megint 20 fok fölé emelkednek.
Amennyiben az előrejelzések beválnak, úgy ismét jelentős párolgással kell számolni, s a vízkészletek további csökkenése várható.