palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Veszélyelhárítás a Zagyva-parti fűzfáknál

Veszélyelhárítás a Zagyva-parti fűzfáknál

A Zagyva bal parti, Szolnok belterületi szakaszán, a dr. Sebestyén Gyula krt-i híd körzetében (Zagyva cukrászda szomszédságában), a nagyfeszültségű légvezeték nyomvonalában 2015. június 22-én gallyazási munkálatokat kezd a KÖTIVIZIG és az EON Zrt. Több szomorúfűzfán a vezetékhez közelítő ágak eltávolítása vált szükségessé, az elektromos áthúzás veszélye ugyanis megnövekedett az ág és a kábel közötti távolság lecsökkenésével.

A KÖTIVIZIG munkatársai a légvezeték nyomvonalán található valamennyi fűzfán az őszi időszakban (lombmentes állapotban) a fakoronát alkotó ágak eltávolításával kívánja az áramütés veszélyét megelőzni. Ezt a tevékenységet csonkolásnak nevezik, mely a fejesfaként kezelt füzek esetében a korona megújításának több évtizedes gyakorlata.
A gallyazással érintett területen is megfigyelhető, hogy az erdő létesítésekor a vízügyi igazgatóság eltérő módon alakította ki a faállományokat. A légvezeték karbantartási sávjában olyan fafajt választott, amely csonkolással szabályozható koronát fejleszt.  A csonkolást pedig 6-10 évenként szükséges elvégezni a fakorona fejlettségének függvényében. A légvezetékek karbantartási sávján túl az igazgatóság nyáras, illetve füzes faállományt ültetett, ahol a korona ilyen típusú szabályozása nem szükséges, ezért ott csak az aljnövényzet szabályozását végezzük, annak érdekében, hogy a város lakói kulturált környezetben közelíthessék meg a folyópartot.