palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: marad az emelt vízszint

Tisza-tó: marad az emelt vízszint

Idén is lábujjhegyen a vízen! – ezzel a címmel közölt írást a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján. A cikk annak apropóján született, hogy idén újra emelt, 735+-5 centiméteres vízszintet tart a tározóban az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Mint a horgász társaság kiemelte: „Nagyon hiányzik a Tiszán a tavaszi áradás, mert nélküle elképzelhetetlen a jó halszaporulat. A Tisza-tavi Sporthorgász KN Kft. és a KÖTIVIZIG kiemelkedően jó együttműködésének köszönhetően azonban mégis felcsillant a remény.

Az intézkedés (a 735+-5 centiméterre történt duzzasztás – a szerk.) rendkívül nagy jelentőséggel bír, mert az elöntött füves területeken szaporodó fajok ívását segíti elő, s a Tisza-tó halainak zöme ezek közé tartozik. … Óriási hozadéka lehet ennek, hiszen így a tavaszi áradás elmaradása ellenére is kialakulnak a Tisza-tóban azok a halbölcsők, amelyekben halivadékok milliárdjai nevelkednek. Tegyük hozzá: lehet, hogy a Tisza teljes hosszában egyedül itt, és hogy az ország összes tógazdasága se tud annyi ivadékot előállítani, ami pótolhatná ezt.”
Ehhez annyit tudunk hozzáfűzni, hogy egyelőre marad a Tisza-tavi emelt vízszint, ami nem csupán a halaknak kedvező, hanem aszályos nyárra készülvén, e tízmillió köbméteres víztöbblet biztonságot nyújt a vízkészlet-gazdálkodásban.