palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Megkezdődött a viharjelzés a Tisza-tavon

Megkezdődött a viharjelzés a Tisza-tavon

Április elsejétől megkezdődött a 7 hónapos viharjelzési szezon a Tisza-tónál, s az erős szél miatt rögtön második fokozatot mutattak a jelzőfények.
A tavon tartózkodók a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Jelenleg a tó körül 5 fényjelző lámpa található, 2 az abádszalóki-öbölben, 1-1 pedig Újlőrincfalva, Sarud és Poroszló térségében.

 

A vihar előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) készíti, illetve vezérli a fényjelző lámpákat. A tó körül tartózkodók a lámpákon túl az aktuális viharjelzési fokozatokról az OMSZ honlapján (www.met.hu) is olvashatnak.
További lehetőség a tájékozódásra az OMSZ ingyenesen telepíthető Meteora nevű okostelefon alkalmazása, mely egy Android operációs rendszerű mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információkat is szolgáltat. Ennek használatával a készülék többek között jelzi, illetve figyelmezteti használóját az aktuális viharjelzési fokozatról, valamint a fokozatváltásról. Részletes leírás a szolgálat honlapján található.