palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2011.01.10.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2011.01.10.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

A tegnapi csapadék és a hóolvadás következtében a Tisza felső szelvényeiben Tiszabecsnél 96 cm, Vásárosnaménynál 127 cm-es vízszintemelkedés alakult ki ma reggelre. A Tisza Tiszabercelig árad, alatta végig apad. A Tiszalöki vízlépcső alatt az apadás intenzitása 20 cm/nap.
A Közép Tisza végig apad, az apadás várható üteme az elkövetkezendő nap során 14-25 cm lesz. Ma reggel Tiszafürednél 610 cm, Kisköre-alsónál 722 cm (II. fok 700 cm), Szolnoknál 790 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 695 cm, volt a vízszint.

A Zagyva-Tarna rendszerben a mellékágakon 14-63 cm-es vízszintemelkedések figyelhetők meg. Ma reggel a vízszint Hatvannál 204 cm, Szentlőrinckátánál 199 cm, Jászteleknél 357 cm áradó (I. fok 350 cm) volt. A Tarnán Verpelétnél 110 cm, Tarnamérán 158 cm, Tarnaörsnél 273 cm, áradó volt a vízállás.
A Körösök külföldi vízgyűjtőin 35-108 cm-es vízszintemelkedések alakultak ki, amelyek  lelassítják, sőt meg is fordítják a Hármas-Körös apadását. Gyománál ma reggelre már 2 cm-es vízszintemelkedést regisztráltak. A vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 612 cm (I. fok 600 cm), Szarvasnál 701 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 762 cm, apadó volt.
A hóolvadás következtében a Hortobágy – Berettyó felső szakaszán újból, kis mértékű áradást tapasztalhatunk. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös alakítja a vízfolyás vízjárását. A vízállások ma reggel Borznál 378 cm (III. fok 350 cm) áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 612 cm (I. fok 600 cm), apadó volt.
Ma reggel a Tisza középső és alsó szakaszán elszórtan parti jeget jelentettek. A jég vastagsága a ma reggeli mérések szerint 1-3 cm volt. A Zagyván Alattyán fölött parti jég van, alatta még kisebb nagyobb megszakításokkal áll a jég.

Árvízvédelem:

Működési területünkön az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:
I. fok 112 km hosszon:

A Zagyva mentén Újszász-Jánoshida, a bal parton Szászberek-Jászalsószentgyörgy között
A Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Tisza-tó menti védvonalainkon

II. fok 365 km hosszon:

A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek közötti szakaszon
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

III. fok 52 km hosszon:

A Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között


A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

Árvízvédekezési munkálatok:

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatmérséklés miatt a védekezésben résztvevők létszáma is csökkent, az elmúlt 24 órában 482 fő vett részt a védekezésben. A szivárgó és fakadóvizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúzunk Tószeg és Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszakürti, a Tőkefoki és a Tiszaugi szivattyútelepnél. A helyreállított Zagyvarékasi szivárgórendszer vízelvezető csatornája megfelelően működik, a káros vizeket elvezeti a Jegyző-érbe. Szolnok város belterületén a Paprika, Répa, Retek utcák közvetlen közelében lévő árvízvédelmi töltés előterében felhalmozódott jelentős fakadó-, szivárgó és csapadékvíz szivattyúzását a korábbi gyakorlatnak megfelelően a szolnoki vízmércén mért 800 cm-es vízállás alatt apadó ágban tegnap 2 db. záporszivattyúval megkezdtük.
A Gutenberg téri drénaknákból a fakadóvizek szivattyúzása folyamatos, a Milléri ellennyomó medencéknél folyamatos vészőri figyelőszolgálatot látunk el. Az ellennyomó medencék vízszinttartása megfelelően működik, további beavatkozásra továbbra sincs szükség.

Belvízvédelem:

Az elmúlt 24 órában az enyhe időjárás hatására nagymértékben nőtt az elöntött területek nagysága a KÖTI-KÖVIZIG területén: jelenleg mintegy 59 600 hektárt borít belvíz. Az elöntött területek nagysága a Ceglédi és a Kunhegyesi szakaszon meghaladta az eddig mért legnagyobb értéket (Cegléd: 2007-ben 7 900 ha, most: 9 300 ha; Kunhegyes 1999-ben 4050 ha, jelenleg: 4450 ha) Működési területünk Jász-Nagykun-Szolnok megyére eső részén 43 450 ha, a Pest megyei területeken 7 650 ha,  Heves megyében 6 950 ha,  Bács-Kiskun megyei részen 1 550 ha van víz alatt.
Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 48 055 hektár van víz alatt. Az elmúlt 24 órában a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség növekedett: 41 stabil és 28 mobil szivattyútelep összesen 4,7 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 60-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 182 fő vett részt. A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A csatornaőrök továbbra is folyamatosan ellenőrzik a csatornák állapotát, szükség esetén felhívják az önkormányzatok figyelmét a kezelésükben lévő csatornaszakaszok kotrására, a jobb vízszállító képesség elérése érdekében.
Köröstetétlen Önkormányzata a település védelme érdekében az ideiglenes csatorna kiásását folytatta a közeli befogadó Gerje főcsatorna felé. Jászalsószentgyörgy, Alattyán, Pusztamonostor önkormányzatai is védekezési munkákat végeznek. A Zagyva Pusztamizsei holtágára telepített szivornya üzemel, hatására 10-15 cm-es vízszintcsökkenés észlelhető a Jásztelek belvízeit befogadó holtágon. A Jásztelek-Jászapáti közötti műúton 5 helyen tapasztalható időszakos vízátfolyás.
A felmelegedés miatt a Kunhegyeshez közeli juhásztanyát újabb nagy mennyiségű belvíz vette körül, ami a lakóépületet veszélyeztette. A tanyát mintegy 600 db homokzsákkal védtük körbe, valamint egy kotrógép védőárkot készített a tanya köré, amely elvezeti a felgyülemlett vizet az épületek közeléből. A juhásztelep további víztelenítéséhez a Katasztrófavédelmi Igazgatóság biztosít szivattyút, a KÖTI-KÖVIZIG pedig folytatja a közeli belvízcsatorna kotrását.
A Csépa és Csongrád között belvízzel elöntött terület víztelenítése érdekében a Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen helyszíni szemlén egyeztettük a szükséges beavatkozásokat. Igazgatóságunk a Máma-Tőkefoki belvízcsatorna elágazásainál lévő nyílások eltömítésével igyekszik megakadályozni a további elöntéseket, és szivattyút biztosítunk a Mezőtúr-Tiszazugi VGT részére a további védekezéshez.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, folytatják a Máma-Tőkefoki csatorna kotrását a Gyova-Mámai Holt-Tisza vízszintcsökkentése érdekében. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést. A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 13 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Mezőhék, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Örményes, Jászkisér, Újszilvás, Sarud, Kétpó, Abádszalók). 20 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy), míg 9 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Délnyugat felől továbbra is enyhe, egyre nedvesebb léghullámok érkeznek térségünk fölé. Ma és holnap nyugat felől hidegfront vonul át a vízgyűjtők fölött, amelynek hatására fokozatosan mindenütt erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és eleinte nyugaton és északon, majd a középső területeken is többfelé várható eső, a hegyekben havazás. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban nyugaton, délnyugaton 5-10, másutt 5 mm alatt valószínű. Szerdán a front mögött egyre hidegebb, továbbra is nedves levegő áramlik fölénk, emiatt többfelé kell csapadékra számítani, az északi, északkeleti tájakon havazás, másutt inkább eső várható. Csütörtökön ismét melegfront okoz többfelé esős időt, a lehulló csapadék mennyisége a Traun és a Bécsi-medence vízgyűjtőjén 10-15 mm között valószínű, másutt általában 6 mm alatt alakul. Ezt követően egy déli anticiklon szaki peremén ismét váltakozó nedvességtartalmú és enyhébb levegő érkezik fölénk, jelentős csapadék a hét végéig nem valószínű, majd hétfőn ismét csapadékos idő lesz. A 0 fok magassága jelenleg többnyire 1500-2000 m felett van. A hidegfront hatására a hét közepére átmenetileg csökken, majd ismét emelkedik, és 2000 m körüli értéke várható.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető