palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Már csak 5700 hektárt borít víz

Már csak 5700 hektárt borít víz

A természet csapadékmentes időjárással, az éjjeli fagyokat felváltó, már-már tavaszt idéző napsütéssel kedvezően befolyásolja a belvízvédekezést a Közép-Tisza térségében. Ennek is köszönhető, hogy a napokban erőteljesen csökkent a vízzel borított terület, s tegnap délután óta a KÖTIVIZIG 10 belvízvédelmi szakaszából már csak 4 kényszerül védekezésre: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és a jászkíséri pedig első fokban védekezik. A hétvégén várhatóan több helyütt mérsékelhető, illetve megszüntethető a védelmi készültség.

Az igazgatóság területén – a február 20-i reggeli adatok szerint - 5700 hektárt borít belvíz, ebből 5300 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. (A szomszédos vízügyi igazgatóságok Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi adataival együtt 7235 hektárt.) A felszíni vízbőség jelenleg 2350 hektárnyi vetést, 1400 hektárnyi szántót és 1500 hektárnyi gyepet tesz művelhetetlenné.
A KÖTIVIZIG jelenleg 6 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 131 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Az ezeket kiegészítő 3 mobil szivattyú naponta további 75 ezer köbméter vizet juttat a csatornákba. Emellett gravitációs módon az elmúlt nap 65 ezer köbméter vizet vezettünk le a mezőgazdasági területekről.
A védekezésben közreműködők létszáma 32-re csökkent, ebből 14 igazgatósági gépész. Munkatársaink a szivattyúzás mellett folyamatosan végzik a vízkormányzást, a vízfolyási akadályok eltávolítását, s nem utolsó sorban segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A KÖTIVIZIG működési területén lévő települések közül Jászalsószentgyörgy és Cegléd védekezik II. fokozatban, Kunszentmárton I. fokozatban küzd a belvízzel, Jászkarajenőn pedig megszüntették a készültséget.
Ahol a vízszint már lehetővé teszi, a felkészülés jegyében megkezdtük a vízelvezető és átemelő kapacitásunkon azokat a prevenciós munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.