palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Egy nap alatt 1500 hektárral csökkent az elöntött terület

Egy nap alatt 1500 hektárral csökkent az elöntött terület

A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából tegnap délután óta már csak öt folytat védekezést. A cibakházi, a mezőtúri és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és jászkíséri pedig első fokban védekezik. A kedvező időjárásnak és folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően egy nap alatt 1500 hektárral mérséklődött az elöntött terület térségünkben. Főként a megye déli részén ad munkát a felszíni vízbőség.

Az igazgatóság területén – a február 17-i reggeli állapot szerint - 15 400 hektárt borít belvíz, ebből 14 950 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. (A szomszédos vízügyi igazgatóságok Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi adataival együtt 17 265 hektárt.) A legnagyobb mérvű elöntés továbbra is a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon figyelhető meg, tegnap óta azonban már kisebb területen, szám szerint 6100 hektáron.
A KÖTIVIZIG jelenleg 20 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 293 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 4 mobil szivattyú is működik, amelyekkel napi 102 ezer köbméter víztől mentesítjük a határt. A folyók apadásával, a torkolati zsilipek nyitásával több helyen vált lehetővé a gravitációs vízbevezetés is, így az elmúlt nap 69 ezer köbméter vizet juttattunk a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 40-75 százalék közötti.
Az átemelt vízmennyiség csökkenésével párhuzamosan kevesebb a védekezésben közreműködők létszáma, pillanatnyilag 65 ember vesz részt ebben a munkában, köztük 35 igazgatósági gépész. Kollégáink a szivattyúzás mellett folyamatosan végzik a vízkormányzást, a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását, és segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A KÖTIVIZIG működési területén lévő települések közül Újszilvás, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Örményes és Cegléd II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Ahol a vízszint már lehetővé teszi, a felkészülés jegyében megkezdtük a vízelvezető és átemelő kapacitásunkon azokat a prevenciós munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.