palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Dolgozik a „napszivattyú” – csökken a belvízelöntés

Dolgozik a „napszivattyú” – csökken a belvízelöntés

A csapadékmentes enyhe időnek köszönhetően kismértékben tovább javult a belvízi helyzet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén.  A napsütéses, szeles idő hatására olyan területeken is csökkent a vízborítás, ahol szivattyúzással nem megoldható a belvízmentesítés. Tegnap este az Igazgatóság megszüntette a készültséget a Ceglédi és Kunhegyesi belvízvédelmi szakaszokon. A Jászberényi, Cibakházi és Mezőtúri szakaszon továbbra is másodfokú, míg a Kisújszállási, Karcagi, és Jászkíséri szakaszon elsőfokú készültség mellett védekezik. Az igazgatóság területén – a február 14-i reggeli állapot szerint - összesen 23 550 hektárt borít belvíz (ennek mintegy kétharmada mezőgazdasági terület, vetés és szántó), Jász-Nagykun-Szolnok megyében 21 700 hektár a területi elöntés mértéke.
Szombatra virradóra a működő szivattyútelepek száma is csökkent. A KÖTIVIZIG jelenleg 25 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 335 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett a még működő 4 mobil szivattyúval további 102 ezer köbméter víztől mentesítjük a vízborította területeket. A folyók apadásával, a torkolati zsilipek nyitásával tovább nőtt a gravitációs vízbevezetés mértéke is. Ily módon az elmúlt nap 204 ezer köbméter vizet juttattunk a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége is kedvezőbb mértéket mutat, mára  45-80 százalék közötti.
A szivattyúzási tevékenység mérséklésével a védekezésben résztvevők létszáma is csökken, pillanatnyilag 79 ember vesz részt ebben a munkában, köztük 47 igazgatósági gépész. Kollégáink a szivattyúzás mellett folyamatosan végzik a vízkormányzást, a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását, valamint segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A KÖTIVIZIG működési területén lévő települések közül Újszilvás, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Örményes és Cegléd II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Ahol a vízszint már lehetővé teszi, a vízelvezető és átemelő kapacitás javítása érdekében megkezdtük azokat a megelőző munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.