Magyarország

Félidőben a Tisza-tó napja

Félidejénél tart a Tisza-tó napja idei programsorozata. Az események május 7-én, szombat reggel kezdődtek a VIP kerékpártúrával, hétfőn az általános iskolások vetélkedőjét, a Tisza-tavi ki mit tud? döntőjét, kedden pedig a III. Országos Rendőr Tisza-tó Körüli Futóbajnokságot, valamint a Vízszintavató Váltófutást rendezték meg. Szerdán a horgászoké a főszerep, míg pénteken Tiszta a Tisza-tó címmel szakmai konferencia helyszíne lesz Kisköre. Május 13-án ismét egyenruhások fokozott jelenlétére kell számítani, amikor is elindulnak a II. Rendőr Tisza-tavi Triatlonra benevezett sportolók.

A szervezők - a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Tisza-tavi Sporthorgász KN Kft., a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és nem utolsósorban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - idén is színes programokkal készültek a nyári vízszint beállításának hagyományos ünnepére, noha a közepes tavaszi árhullámnak köszönhetően a megszokottnál négy héttel korábban kialakult a 725+-5 centiméteres vízállás.
Kovács Sándor, a Tisza-tavi Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, továbbá több önkormányzati vezető, különböző hatóságok és szervezetek képviselői részvételével rajtolt el szombaton a VIP kerékpártúra mezőnye. Az idei esemény azért is tekinthető különlegesnek, mert első alkalommal mind a négy érintett megyén keresztül tekertek (és kompoztak) az indulók, akik útközben többek között a hallépcsőnél is kis pihenőt tartottak, meghallgatván Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG  szakaszmérnökének rövid tájékoztatóját.
Hétfőn a kiskörei művelődési ház adott otthont a Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedő döntőjének. Az izgalmas, mindvégéig szoros versenyt végül a berettyóújfalui általános iskola Bihari Betyárok elnevezésű csapata nyerte, csupán 3 ponttal megelőzve a boldogi Ho-ho-horgászokat.

Módosítás: (2016. május 11. szerda, 07:04)